Toekomstmuziek

Nu de Week Zonder Vlees voorbij is, voel ik wat meer ruimte om het over andere dingen te hebben. Hoewel ik jullie nog wel een paar kookvlogs schuldig ben, maar hier wordt achter de schermen ook nog aan gewerkt. Maar voor nu schuift mijn focus naar Project Schuur. Mijn vriend en ik dumpen namelijk alle spullen waar we zo gauw geen plek voor weten, in onze schuur. We wonen in een huurhuis en de schuur hing helemaal vol met instabiele plankjes en scheef gemonteerde plankhouders. Daardoor dreigt er altijd wel een lawine aan materiaal als je wat probeert op te stapelen. Met gepaste schaamte en een gevoel van ‘met de billen bloot gaan’, hier een filmpje van onze schuur toen we aan dit project begonnen. Dat moet anders.

Veel spullen mogen weg. Wat nog goed is, proberen we binnen onze vrienden- en familiekring weg te geven. Als zij het niet willen, dan komt het op een weggeefhoek op Facebook. Is er daar ook geen animo voor? Dan mag het naar de kringloop. Ook hebben we best wat grofvuil staan. De uitdaging: We hebben alleen fietsen! Geen auto, geen rijbewijs. Dus elke keer dat we naar de milieustraat fietsen, gooien we onze rugzakken vol. Stapje voor stapje begint er ruimte te ontstaan, maar we zijn er nog niet.

Nu vraag je je misschien af wat dit met de Red Tries Green missie te maken heeft. Dat zal ik je vertellen! Veel van het afval dat mijn vriend en ik produceren, komt van ons voedsel. Al die zakken rijst en pasta tikken best aan. Het zou beter zijn als we dit in bulk inkopen. Nu heb ik een Sligro-pas, maar als je geen ondernemer bent kan je hier bij het Zero Waste Project allemaal verpakkingsvrije winkels vinden. Al dat voedsel moet je ergens opslaan. Wij willen in onze schuur stellagekasten monteren. Daar kunnen we dan voertonnen neerzetten met grote hoeveelheden gedroogde pasta. Hier kunnen we onze kleinere bakjes vullen die we in de voorraadkast bewaren. Als het kleine bakje leeg is, lopen we naar de schuur om het weer vol te scheppen.

Wat betekent dit financieel? Mijn vriend en ik zijn niet in staat om in 1x grootverpakkingen aan te schaffen van alles wat we op deze manier willen gaan bewaren. We willen elke maand 1 product erbij kopen. Vanwege verpakkingsmateriaal en uitlaatgassen willen we wel de voertonnen in 1x aanschaffen. Maar de rijst en pastasoorten en dergelijke zullen we stapje voor stapje aanschaffen. Dit doen we op de fiets (met hele grote rugzakken) dus dat maakt qua verpakking en vervoer niet uit. Financieel wordt het wel even een investering, maar op de lange termijn denken we wel dat we quitte kunnen spelen.

Als je minder te besteden hebt, zou je kunnen kijken of je met meerdere mensen wat geld bij elkaar kan leggen voor een grootverpakking en de inhoud dan kan verdelen. Dit lijkt me ook een goed idee voor studentenhuizen: Geld in een pot voor bier, maar ook voor rijst en pasta! Ook dat zal al heel veel verpakkingsmateriaal schelen. Heb jij nog andere tips of dingen waarvan je wil dat ik ze uit ga zoeken? Laat een reactie achter.

Liefs, Joyce

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s